Ennen piirsimme lyijykynällä, mutta nyt pystymme näyttämään asiakkaalle, miltä hänen silmässään näyttää

Silmien kuvantamisen avulla optometristit Johanna ja Jarkko Vilén pystyvät kertomaan asiakkaalle, miten hänen silmänsä toimii tai miksei se ehkä toimikaan.

Optometristi Jarkko Vilén myöntää sen: tekniikka on hänen intohimonsa. Optikkoliikkeissäkin harvinainen, OCT-kameran sisältävä silmänpohjakamera on alan uusinta uutta ja kuvantava mikroskooppi on varusteltu viimeisimmällä teknologialla. Laitteet eivät kuitenkaan kiinnosta yrittäjää niiden itsensä takia, vaan siksi, että niillä pääsee syvemmälle. Hän antaa esimerkin.

- Tavallisella silmänpohjakameralla otettu kuva näyttää tässä erään asiakkaan silmänpohjassa makulan eli tarkan näkemisen alueelle tulleen reiän, kertoo Vilén ja osoittaa näytöllä punaista, lähes planeetan näköistä pyöreää palloa, jossa reikä erottuu mustana pisteenä.

 

Silmänpohjakameralla otetussa kuvassa reikä verkkokalvossa näkyy mustana pisteenä.
OCT-kameralla pystytään analysoimaan verkkokalvon rakennetta tarkemmin.

OCT (optical coherence tomography) -kameralla otettu suurennus näyttää reiän rakenteen. Se näyttää myös muita muutoksia verkkokalvon rakenteessa: pieniä onkaloita, joissa näköaistisolut ovat vaurioituneet. Tieto ei enää kulje. Oireet ja diagnoosi ovat jo näkövammaisen asiakkaan tiedossa. Oman silmän rakenteen näkeminen isolla ruudulla selkiyttää tilannetta kuitenkin huomattavasti.

- Näkökyvylle ei tässä tapauksessa ole paljoa tehtävissä. Ymmärrys syistä on kuitenkin ihmiselle tärkeää. Se tuo uuden näkökulman omaan tilanteeseen ja sen mahdolliseen kehittymiseen.

Silmänpohjakuvauksella nähdään silmän takaosaan, joten sitä käytetään yhtenä keinona esimerkiksi glaukooman varhaiseen tunnistamiseen, silmänpainemittauksen ja näkökenttätutkimusten ohella.

Optometristille tarkka kuvantaminen tuo lisää sisältöä näöntutkimukseen.

- Kuvan äärellä pystyy keskustelemaan, miten näkö yleensä toimii, miksi se toimii sinulla juuri näin ja mitkä ovat mahdollisia näköä uhkaavia tekijöitä, Vilén kiteyttää. Aiemmin saman asian joutui usein piirtämään, minkä nyt voi näyttää ruudulta.

Säännöllisissä näöntutkimuksissa, ainakin kerran kolmessa vuodessa, Vilén toivoisi tapaavansa enemmän niitä, joille on tehty likinäköisyysleikkaus, koska he ovat olleet voimakkaasti likinäköisiä, eli lasien vahvuus on ollut yli miinus viisi. Monella heistä silmälasien käyttötarvetta ei enää ole.

- Koska likinäköinen silmä on pitkulainen, kohdistuu siihen enemmän vetoa, mikä aiheuttaa riskiä verkkokalvon repeytymiin ja irtaumiin.

Mikroskoopilla tehdyt löydöt pystytään myös kuvantamaan asiakkaan nähtäviksi.

Kaihi näkyy mikroskoopilla

Vilén kertoo keski-ikäisestä asiakkaasta, jonka ”zoomi ei toiminut” ja varsinkin toisen silmän näkökyky tuntui toisinaan heikolta. Silmissä oli aiemmin todettu lasiaissamentumia.

Mikroskooppisissa tutkimuksissa selvisi, että jo aiemminkin epäilty harmaakaihi oli edennyt. Työikäinen mies ohjeistettiin pyytämään työterveyslääkärin kautta lähete silmälääkärille, jotta pääsisi mahdollisimman pian kaihileikkaukseen. Näöntutkimus tutulla optometristilla oli tärkeä ensiaskel ja se antoi hänelle paljon uutta tietoa tilanteen kehittymisestä.

Hoitona leikkaus on kaihiin ainoa vaihtoehto, mutta elämää sitä ennen voidaan helpottaa aurinkolasien ja tummenevien linssien käytöllä, sillä kaihissa valonarkuus on yleinen ongelma.

Jarkko Vilén viihtyy optometristin työssä, jossa yhdistyy näön terveydenhuolto ja käsityö.

Optometristin työ tapahtuu tutkimushuoneessa

Jarkko Vilén ymmärtää, että monella asiakkaalle silmälasiliike on myymälä, jonne tullaan valitsemaan kehyksiä. Suurin osa optometristin työstä tehdään kuitenkin tutkimushuoneessa ja koskee silmien terveydenhuoltoa.

- Pidän optometristin työstä, sillä siinä yhdistyy silmän terveydenhuollon osaaminen ja ainakin meillä vielä käsityö eli silmälasien valmistus, kehysmuotia unohtamatta.

Hyvät laitteet antavat työhön paremmat mahdollisuudet, minkä takia Optinäkö on ollut valmis niihin investoimaan.

Vilénin mukaan suurin osa asiakkaista janoaa tietoa. Monet ovat helpottuneita, kun näkevät, mistä heidän huono näkökykynsä johtuu, vaikkei parannuskeinoa löytyisikään.

Joskus ihminen on hankkinut uudet lasit, ehkä toistuvastikin. Hän miettii, ovatko voimakkuudet väärät tai onko linssit tehty väärin, kun näön tarkkuus ei millään parane. Kurkistus oman silmän rakenteeseen ja keskustelu lisää usein ymmärrystä ja tilanteen hyväksymistä.

Näöntutkimus maksaa Optinäössä 49 euroa ja se sisältää OCT-kameralla tehtävän valokerroskuvauksen ja mikroskooppiset tutkimukset, aina kun ne ovat tarpeellisia. Aikaa varataan tunti, jotta asioista ehditään myös keskustella.

- Laitteet ovat meillä päivittäisessä käytössä, ja kuvat voidaan ottaa, vaikka tilanne olisi tällä hetkellä hyväkin. Näin ne ovat käytettävissä vertailupohjana myöhemmin, mikäli muutoksia tulee.

Mikäli sairauksiin viittavia muutoksia silmissä löytyy, pyytää optometristi kääntymään silmälääkärin puoleen. Omiin silmiin katsominen ja niistä keskusteleminen asiantuntijan kanssa on asiakkaalle aina avartava kokemus. Lisäksi uudet pirteät silmälasikehykset tekevät hyvää myös mielelle.

Varaa aika näöntutkimukseen osoitteessa www.optinako.fi.